村田 吉弘 Yoshihiro Murata

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株式会社菊の井 代表取締役 /NPO法人日本料理アカデミー理事長

京都・祇園の老舗料亭「菊乃井」の長男として生まれる。1976年、「菊乃井木屋町店」を開店。

自身のライフワークとして、「日本料理を正しく世界に発信する」「公利のために料理を作る」。また「機内食」(シンガポールエアライン)や「食育活動」医療機関や学校訪問・講師活動)を通じて、「食の弱者」という問題を提起し解決策を図る活動も行う。

2012年「現代の名工」「京都府産業功労者」、2013年「京都府文化功労賞」、2014年「地域文化功労者(芸術文化)」を受賞。2017年「文化庁長官表彰受賞」、2018年「第5回食の新潟国際賞」、「佐藤藤三郎特別賞受賞」、京都市文化功労者に選出、春の黄綬褒章受章、文化功労者に選出。


Owner Chef of Kikunoi, President of The Japanese Culinary Academy

Born in the family of ryotei restaurant Kikunoi, in 1976 he opens his own Kikunoi in Kiyamachi. Considered a living legend in Japan, Murata has devoted his life to spreading knowledge about Japanese cuisine and culture to the world. He has long been involved in food and nutrition education both at schools and health institutions with a focus on the problem of junk food. Among his awards: “Modern Master Craftsman”, “Kyoto Person of Commercial Merit” (2012), “Kyoto Prize for Culture” (2013), “Local Cultural Person of Merit (Artistic Culture)” (2014). “Commission for Cultural Affairs Prize” (2017), “5th International Niigata Food Prize”, “Sato Tosaburo Special Prize”, (2018).

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